Telemedicina

Acasa / Telemedicina


Ce este platforma Telemedicina a proiectului "ORA DE AUR"?

Sistemul deTelemedicina este o platforma virtuala care permite transmiterea la distanta a materialelor necesare diagnosticarii pacientilor (imagini CT, imagini RMN, studii de caz, altele), intre sectiile spitalelor participante la proiectul Ora de Aur.

Prin intermediul acestei platforme, cadrele medicale pot apela la o a doua opinie ("second opinion") privind diagnosticul pacientilor cu accidente neurologice grave. Abordarea in echipa a acestor cazuri si transmiterea catre centrul informatic a unor date despre pacient, imagini CT si RMN, cat si a altor scoruri de gravitate contribuie la stabilirea mai rapida a unui diagnostic si continuarea eficienta a tratamentului.

Descriere platformei

La realizarea platformei de Telemedicina a proiectului "Ora de Aur" s-a optat pentru o retea de calculatoare avand urmatoarea structura:

  • Un router cu capabilitati VPN - PPTP (Point to Point Tunneling Protocol), conectat la internet, care beneficiaza de o adresa IP publica statica. Router-ul asigura si rolul de server de VPN pentru platforma de telemedicina.
  • Un server de tip PACS (baza de date de imagini) folosit si ca DICOM viewer, situat in biroul central al proiectului Ora de Aur, in interiorul S.C.J.U. Timisoara. Calculatorul este interconectat prin LAN la serverul de VPN si are o adresa rezervata permanent in cadrul subretelei.
  • Un calculator folosit ca "viewer" dar care este definit si ca nod de retea, situat in camera de garda a sectiei de Neurchirurgie de la S.C.J.U. Timisoara. Acesta este conectat la serverul VPN prin intermediul unei retele LAN, folosind device-uri de tip AP (access points). Are adresa IP rezervata in cadrul subretelei LAN.
  • Cate un calculator dedicat, cu rol de viewer, plasat in fiecare dintre sectiile de urgenta ale spitalelor din: Arad, Deva, Hunedoara, Petrosani si Resita. Aceste calculatoare sunt conectate la internet si acceseaza printr-o retea de tip VPN (Virtual Private Network) adresa de IP a serverului "Ora de Aur".


In cadrul subretelei, aceste calculatoare vor primi cate o adresa IP alocata dinamic prin DHCP, motiv pentru care nu vor putea fi folosite ca noduri de retea permanente.

Cum se face transmisia de investigatii RMN, CT prin platforma de telemedicina?

Serverul PACS (baza de date de imagini) foloseste aplicatia OSIRIX 32 biti configurata ca server, in timp ce celelalte calculatoare folosesc aplicatia OSIRIX 32biti configurata ca si viewer.

Pentru a putea fi accesat, serverul PACS trebuie sa fie pornit si conectat 24h/24h la internet. Serverul PACS are o adresa de subretea rezervata si este conectat la un IP public prin serverul de VPN.

Viewer-ele se conecteaza la serverul de VPN indiferent de locatia si tipul de conexiune internet alocata, prin intermediul unei sesiuni asincrone securizata cu utilizator/parola si permit transmisia de investigatii medicale (RMN, CT, etc).

Detalii despre folosirea aplicatiei OSIRIX Viewer le puteti obtine consultand manualul online al aplicatiei OsiriX Viewer.

Cum se face comunicarea audio/video in timp real?

Comunicarea audio/video in cadrul platformei de telemedicina se face folosind serviciul de tip Voice-Over-IP prin intermediul aplicatiei Skype.

Pentru proiectul "Ora de Aur" a fost creeata o lista de id-uri de Skype (cate una pentru fiecare sectie a centrelor implicate) care sunt atribuite centrelor in functie de locatie.

Acestea permit initierea de apeluri audio/video intre calculatoarele aflate in diferitele centre (in timp real) si functioneaza ca o linie de comunicare dedicata. Avantajul acestei conexiuni este aceea ca se poate apela un alt centru fara a fi nevoie sa se stie care este cadrul medical aflat de garda la momentul apelului (ori numarul de telefon al acestuia).

O alta facilitate oferita de Skype este functia "share screen", functie ce permite si vizualizarea la distanta, in timp real si a altor tipuri de materiale decat cele transmise prin OSIRIX (cu format DICOM).