Imprimare
PDF

Oferta cursuri

 

Au început înscrierile la cursurile gratuite în managementul pacientului neuro critic, dedicate medicilor si asistentilor din Regiunea de Vest

7 Septembrie 2011 13:22

Medicii si asistentii medicali care îsi desfasoara activitatea în domeniile medicinei de urgenta, anestezie, terapie intensiva, neurologie si neurochirurgie se pot înscrie la cursurile gratuite din domeniul abordarii si tratarii pacientului neurologic si neurochirurgical critic, oferite de catre Asociatia non-profit de Anestezie si Terapie Intensiva “Aurel Mogoseanu”. Medicii si asistentii au la dispozitie trei luni pentru a se înscrie la cursul inaugural, care se va desfasura în perioada octombrie – decembrie 2011.

Cursurile fac parte din proiectul european “Ora de aur”, derulat de Asociatia non-profit de Anestezie si Terapie Intensiva “Aurel Mogoseanu”, împreuna cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si Spitalul Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.

Prin modulele de perfectionare în managementul pacientului neuro critic si în munca în echipa, se ofera medicilor si asistentilor, pe lânga acumularea de cunostinte practice si posibilitatea de a dezvolta abilitati care sa le îmbunatateasca performantele individuale. Programul prevede organizarea a 8 cursuri pentru medici, 5 cursuri pentru asistentii medicali si un curs comun de managementul si administratie pentru pacientul neuro-critic, având la baza suporturi de curs elaborate de profesori universitari si medici specialisti ai celor trei institutii partenere, urmate de cursuri interactive de team work si securitate si sanatate a muncii, finalizate cu acreditarecu puncte EMC de catre Colegiul Medicilor si Ordinul Asistentilor Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România.

„Ora de aur reprezinta timpul, de o valoare inestimabila, necesar pentru salvarea unui pacient cu afectiuni neurologice si neurochirurgicale critice. Proiectul care poarta numele acestui interval de timp a fost lansat la începutul acestui an si îsi propune sa formeze o retea de profesionisti si un centru de coordonare regionala a unor astfel de situatii critice pentru pacienti.”, sustine dr. Cristina Brînzeu, managerul proiectului.

Temele alese sunt si cele care pun presiune pe sistemul sanitar

Cursurile de perfectionare vor cuprinde opt mari teme: legate de abordarea si managementul pacientului neurologic si neurochirurgical critic; abordarea si tratamentul pacientului cu traumatism cranio cerebral, traumatism medular si politraumatism; managementul general al stopului cardio respirator; abordarea la locul accidentului, transportul si monitorizarea acestui tip de pacient; managementul accidentelor vasculare cerebrale; abordarea în urgenta si terapia proceselor ocupatoare de spatiu; abordarea proceselor neurologice infectioase si a altor urgente neurologice.

Dintre cauzele de mortalitate în lume, bolile cerebro vasculare sunt pe locul II dupa cele cardio vasculare (10% din totalul deceselor în lume). În Regiunea de Vest, rata mortalitatii cauzata de boli cerebrale este de 24,7%; pacientii cu afectiuni cerebrale reprezinta 30% din totalul pacientilor internati în Regiunea de Vest (aproximativ 20.000 pacienti). În afara de rata mare a deceselor, o parte importanta a acestor pacienti se vindeca cu sechele motorii si psihice, care genereaza invaliditati grave sau pierderea totala a capacitatii de munca si a integrarii sociale.

Moartea si supravietuirea cu dizabilitati majore, care fac imposibila îngirjirea de sine sau continuarea serviciului pot fi influentate printr-o abordare lsa timp, aminute si ore de aur, de catre un personal instruit corespunzator pentru tratamentul de urgenta a acestor boli.  Alaturi de personalul instruit, este nevoie de colaborare, conlucrare între toate cele 9 spitale din regiune, în care se interneaza acesti pacienti, astfel încât consulturile, diagnosticele si eventualul transport al pacientilor sa se faca nu numai la timp, ci si în deplina cunostinta de cauza, pentru a putea fi preluat si introdus imediat tratamentul adecvat.

Urmarind statistica bolilor neurologice si neurochirurgicale din Regiunea de Vest, pe primele locuri sunt traumatismele cranio cerebrale si medulare, accidentele vasculare cerebrale si tumorile cerebrale, astfel impunându-se principalele teme ale cursurilor. Alaturi de acestea, urgente importante reprezinta si neuroinfectiile sau statusul epileptic, care au fost, de asemenea, introduse ca teme de curs.

Prin acest proiect urmarim sa cream o interfata si cu alti specialisti, medici de familie, medici de medicina muncii, medici radiologi si medici ortopezi, care sunt toti interesati de înrijirea pacientului neurologic si neurochirugical critic.

Aproximativ 100 de medici si asistenti înscrisi pâna acum

Grupul tinta al proiectului este format din 350 de medici si 300 de asistenti medicali din medicina de urgenta, anestezie si terapie intensiva, neurologie si neurochirurgie, la care se adauga 300 medici de medicina muncii si medicina de familia cu competente de medicina muncii, a caror activitate implica necesitatea cunostintelor aprofundate de managementul pacientului neuro grav.

„Ne dorim sa facilitam accesul la aceste cursuri aprofundate de formare profesionala tuturor medicilor si asistentilor care se confrunta sau se vor confrunta în viitor cu pacientul neuro critic. În acest scop, mentionam ca programul se adreseaza, nu doar medicilor specialisti, dar si medicilor rezidenti în neurologie, neuroghirurgie, anestezie, terapie intensiva sau medicina de urgenta”, a mai adugat dr. Cristina Brînzeu.

Locurile sunt însa mult mai putine decât numarul specialistilor carora li se adreseaza cursurile si tocmai din acest motiv, organizatorii îi roaga pe doritori sa se grabeasca. Pâna în acest moment, s-au înscris deja aproximativ 100 de medici si asistenti, majoritatea provenind din anestezie si terapie intensiva.

Înscrierea se face on-line sau la spitalele implicate în proiect

Cei care doresc sa se înscrie au la dispozitie site-ul proiectului – www.oradeaur.ro - unde gasesc si formularele de înscriere.

"Cursurile de perfectionare nu presupun doar o instruire pur teoretica, ci si prezentari de studii de caz, dezbateri si schimb de opinii pe cazuri concrete, între lectori si participanti, elaborarea de protocoale. Dupa doua zile de curs, în cazul medicilor, respectiv o zi de curs în cazul asistentilor, participantii vor da un examen si apoi vor primi o diploma creditata EMC, care va atesta cunostiintele acumulate", a explicat managerul de proiect.

Foarte important pentru viitorii participanti este ca fiecare medic/asistent se va înscire obligatoriu la toate cusurile dedicate categoriei profesionale respective, aceasta fiind una din conditiile precizate în cererea de finantare.

Cursul inaugural se va desfasura în perioada octombrie – decembrie 2011; cursurile propriu-zise vor începe din ianuarie 2012, iar suportul de curs va fi încarcat pe site-ul proiectului în urmatoarele doua luni, a mai anuntat managerul de proiect. De asemenea, începând cu luna martie 2011, pe site-ul proiectului va fi activa o videoteca, unde doritorii vor putea viziona cursurile sustinute în cadrul proiectului.

Proiectul „Ora de aur” de formare profesionala gratuita a demarat în luna ianuarie 2011 si are o perioada de implementare de 22 de luni. Valoarea sa totala este de aproximativ 1,85 milioane de lei, din care 1,68 milioane reprezinta finantarea nerambursabila asigurata din Fondul Social European.