Imprimare
PDF

Acasa

 

În medicina de urgenta, ora de aur este intervalul de timp considerat ca fiind crucial pentru salvarea vietii victimelor diferitelor accidente rutiere sau a pacientilor aflati în stare critica.

Statisticile si practica medicala de urgenta arata ca sansele de supravietuire a victimei sau de vindecare cu sechele minime sunt mai mari în cazul în care aceasta primeste îngrijire medicala adecvata într-o perioada cât mai scurta de timp dupa o leziune severa.  Some have come to use the term to refer to the core principle of rapid intervention in trauma cases, rather than the narrow meaning of a critical one-hour time period.

Unii specialisti au ajuns sa foloseasca termenul pentru a face referire la principiul de baza de interventie rapida în cazuri de traumatisme, accidente vasculare, come de diverse etiologii, mai degraba decât în sensul strict al unei perioade critice de timp de o ora.

„Ora de aur” este un proiect derulat de Asociatia non-profit de Anestezie si Terapie Intensiva „Aurel Mogoseanu” în parteneriat cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si Spitalul Municipal Hunedoara. Prin intermediul acestui proiect, partenerii îsi propun sa înfiinteze în orasul de pe Bega un centru de telemedicina la care sa poata apela toti medicii din zona de vest a tarii, care investigheaza pacienti cu boli neurochirugicale si neurologice. Realizarea centrului regional - pilot de abordare a pacientului neuro critic are ca scop îmbunatatirea actului medical în Regiunea de Vest.

Statisticile si practica medicala arata ca evolutia pozitiva a starii de sanatate a pacientului în astfel de cazuri depinde enorm de durata investigatiei medicale în vederea stabilirii diagnosticului, pentru ca orice timp pierdut poate însemna agravarea starii bolnavului (chiar decesul acestuia) sau ramânerea lui cu sechele motirii si psihice.

Pentru început, 350 medici si 300 asistente din 9 spitale din vestul tarii vor fi pregatiti teoretic si practic în acest domeniu (mai exact, vor fi aliniati la cele mai bune practici europene din domeniu). Organizarea centrului regional presupune crearea unei platforme virtuale de comunicare între cele noua spitale, la care sa se poata apela oricând pentru o a doua opinie („second opinion”) atunci când se confrunta cu pacient neurologic critic.

Impulsul initiator al proiectului a fost constientizarea faptului ca acesti pacienti au o asemenea complexitate a bolii, încât cunostintele si capacitatile individuale ale unui singur medic nu sunt suficiente, o abordare în echipa fiind necesara.

Abordarea în echipa a acestor cazuri si transmiterea catre centrul informatic a unor date despre pacient, imagini CT si RMN, cât si a altor scoruri de gravitate ar presupune stabilirea mai rapida a unui diagnostic si continuarea eficienta a tratamentului.

Alaturi de echipa de specialisti, medici de familie si medicii de medicina muncii sunt chemati sa participe la prevenirea situatiilor neurologice critice si la identificarea precoce a primelor semne de boala neurologica sau neurochirurgicala. Tot sub supravegherea si monitorizarea medicilor de familie, dupa externarea din spital, se va face recupererea si integrarea sociala a acestor pacienti.


Proiectul ORA DE AUR este cofinantat de Uniunea Europeana, prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si întreprinderilor”, Domeniul major de interventie 3.2. „Formare si sprijin pentru întreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii”.

Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 1,85 milioane de lei, din care 1,68 milioane reprezinta suma nerambursabila asigurata din Fondul Social European.