Despre noi

Acasa / Despre noi


"ORA DE AUR" este un proiect derulat de Asociatia non-profit de Anestezie si Terapie Intensiva "Aurel Mogoseanu" in parteneriat cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si Spitalul Municipal Hunedoara. Prin intermediul acestui proiect, partenerii isi propun sa infiinteze in orasul de pe Bega un centru de telemedicina la care sa poata apela toti medicii din zona de vest a tarii, care investigheaza pacienti cu boli neurochirugicale si neurologice. Realizarea centrului regional - pilot de abordare a pacientului neuro critic are ca scop imbunatatirea actului medical in Regiunea de Vest.

Statisticile si practica medicala arata ca evolutia pozitiva a starii de sanatate a pacientului in astfel de cazuri depinde enorm de durata investigatiei medicale in vederea stabilirii diagnosticului, pentru ca orice timp pierdut poate insemna agravarea starii bolnavului (chiar decesul acestuia) sau ramanerea lui cu sechele motirii si psihice.

Pentru inceput, 350 medici si 300 asistente din 9 spitale din vestul tarii vor fi pregatiti teoretic si practic in acest domeniu (mai exact, vor fi aliniati la cele mai bune practici europene din domeniu). Organizarea centrului regional presupune crearea unei platforme virtuale de comunicare intre cele noua spitale, la care sa se poata apela oricand pentru o a doua opinie ("second opinion") atunci cand se confrunta cu pacient neurologic critic.

Impulsul initiator al proiectului a fost constientizarea faptului ca acesti pacienti au o asemenea complexitate a bolii, incat cunostintele si capacitatile individuale ale unui singur medic nu sunt suficiente, o abordare in echipa fiind necesara.

Abordarea in echipa a acestor cazuri si transmiterea catre centrul informatic a unor date despre pacient, imagini CT si RMN, cat si a altor scoruri de gravitate ar presupune stabilirea mai rapida a unui diagnostic si continuarea eficienta a tratamentului.

Alaturi de echipa de specialisti, medici de familie si medicii de medicina muncii sunt chemati sa participe la prevenirea situatiilor neurologice critice si la identificarea precoce a primelor semne de boala neurologica sau neurochirurgicala. Tot sub supravegherea si monitorizarea medicilor de familie, dupa externarea din spital, se va face recupererea si integrarea sociala a acestor pacienti.

Proiectul "ORA DE AUR" este cofinantat de Uniunea Europeana, prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 3 "Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si intreprinderilor", Domeniul major de interventie 3.2. "Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii".

Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 1,85 milioane de lei, din care 1,68 milioane reprezinta suma nerambursabila asigurata din Fondul Social European.